Упражненията за очите помагат за намаляване на симптомите и подобряване на зрението

Упражненията за очите помагат за намаляване на симптомите и подобряване на зрението

Някои хора са имали успех с акупунктурата и биологичната обратна връзка, за да се съсредоточат върху намаляването на болката чрез релаксиращи мускули или масаж.

  • График за сън. Опитайте се да поддържате постоянен график за сън и избягвайте твърде малко или твърде много сън.
  • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Бъдете проактивни и обмислете приема на НСПВС като ибупрофен или напроксен два до три дни преди началото на менструацията. Ако цикълът ви е нередовен, това може да не е ефективно, тъй като прогнозирането на началото на вашия цикъл може да бъде предизвикателство.
  • Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги. Вашият доставчик на здравни услуги може да препоръча диуретик за намаляване на задържането на течности, да ви насочи към НСПВС или да обсъди противозачатъчни хапчета.
  • Ако страдате от продължаващо главоболие или започвате да го получавате по-често или имате промени в симптомите или местоположението, вашият доставчик на здравни услуги може да препоръча други лекарства за превантивно лечение. Въпреки това, има моменти, когато главоболието може да бъде сериозен проблем.

    Кога да потърсите незабавна помощ

    Потърсете спешна помощ, ако имате внезапно силно главоболие или проблеми с говоренето или разбирането на речта, изтръпване на едната страна на тялото, схванат врат, внезапни проблеми със зрението, объркване или висока температура. Това може да са симптоми на менингит, енцефалит или инсулт. Тези състояния изискват незабавна медицинска помощ.

    Погрижете се за себе си

    Менструалните главоболия са често срещани за много жени. Фокусирането върху положителни навици в начина на живот обаче може да помогне за облекчаване на главоболието. Вземете мерки да се грижите за себе си със здравословна диета, редовни упражнения, поддържане на хидратация и достатъчно сън, за да се чувствате по-добре през целия месец.

    Над 32 милиона американци се борят с хранителни алергии, засягащи едно на всеки три деца и един на всеки 10 възрастни. А скорошни изследвания потвърждават, че още милиони страдат от непоносимост към храни .

    Ключови изводи:

    • Хранителната алергия е животозастрашаваща имунна реакция, включваща IgE антитела. Трябва да се внимава да се избягват алергенните храни за тези с диагностицирани хранителни алергии.
    • Хранителната непоносимост/чувствителност все още може да включва имунната система, но не и IgE антителата, и следователно не е непосредствена животозастрашаваща. Все пак може да причини тревожни симптоми и по-ниско качество на живот.
    • Елиминационната диета може да бъде полезен инструмент за идентифициране на вашата индивидуална хранителна чувствителност или непоносимост.
    • За да се гарантира безопасността на тези с хранителни алергии, най-добре е да се избягват продукти с изброени алергени и кръстосано замърсяване. Четете внимателно етикетите всеки път, когато ядете, независимо дали имате алергия или непоносимост.

    Трудността е да се дешифрира каква храна причинява симптоми и дали може да е животозастрашаваща или не. Ако хранителната алергия е изключена, има стъпки, които можете да предприемете, за да ви помогнем да идентифицирате вашите тригери и да намалите неблагоприятните хранителни реакции.

    Какво е хранителна алергия?

    Хранителната алергия е сериозен имунен отговор към хранителен антиген – протеин в специфична храна – и може да включва IgE антитела или други части на имунната система, като еозинофили или Т клетки.

    Могат да се появят симптоми като анафилаксия, подуване, затруднено дишане, замаяност и храносмилателни смущения. Тип „смесена алергия“, включваща както IgE антитела, така и не-IgE имунитет, какъвто е случаят с еозинофилните стомашно-чревни заболявания, може да причини незабавни и забавени реакции. Хората с астма са изложени на по-висок риск от тежки нежелани реакции към хранителни алергени.

    Хранителна алергия към предишни безопасни храни може спонтанно да се развие поради алергии от околната среда като прашец от бреза или амброзия, наличие на други хранителни алергии, нарушена чревна пропускливост или пропускливи черва и/или астма.

    Хранителната непоносимост или чувствителност е по-малко разбрана реакция, но е по-забавена, отнема часове до дни, за да се развие, и води първо до храносмилателни симптоми.

    Хранителната чувствителност или непоносимост не включва IgE антитела като хранителна алергия и следователно не е непосредствена животозастрашаваща.

    Нежеланите реакции може да се дължат на протеини, захари или други компоненти на храната , недостатъчни храносмилателни ензими, нарушена чревна пропускливост или други по-малко разбрани фактори.

    Симптомите варират от лека до силна коремна болка, подуване на корема, гадене, диария, запек, газове, главоболие или възпаление, но не и анафилаксия. Малки количества или кръстосано замърсяване на задействащи храни обикновено не причиняват сериозни симптоми за разлика от хранителната алергия.

    Някои от най-честите хранителни причини за чувствителност или непоносимост включват:

    • Млечни продукти (лактоза): Лактозата е млечната захар, намираща се в бозайници като крави и кози. По-голямата част от световното население има непоносимост към лактоза поради генетично намалено вътрешно производство на лактаза, ензима, необходим за смилането на лактозата.
    • Пшеница (глутен): Глутенът е протеинът, съдържащ се в пшеницата, ръжта и ечемика. Въпреки че възниква истинска хранителна алергия към пшеница, непоносимостта към глутен е по-често срещана.
    • Хистамин: Това е химикал, който естествено присъства в някои храни като сиренето.
    • Сулфити: химикали, намиращи се в червено вино, ферментирали храни и сушени плодове.
    • FODMAP: Това са видове въглехидрати, които се ферментират от чревни бактерии и могат да доведат до газове, подуване на корема, запек, диария и друг храносмилателен дискомфорт при податливи индивиди.

    По-рядко срещаните непоносимости включват яйца, соя, царевица и цитрусови плодове .

    Как да определим хранителните тригери

    Елиминационната диета е настоящият златен стандарт за идентифициране на хранителни непоносимости, тъй като тестът за чувствителност към храни с IgG антитела може да е ненадежден. Препоръчва се план стъпка по стъпка.

    Стъпка 1: Планирайте

    Срещнете се с вашия лекар и/или диетолог, за да идентифицирате потенциално проблемни храни/вещества, които да избягвате. Завършете лабораторна работа, план за хранене и съберете ресурси.

    Стъпка 2: Избягвайте

    Елиминирайте алергени/непоносимости (всички или целеви) за четири до шест седмици. Симптоми в дневника. Не преминавайте към стъпката на провокация, ако симптомите не се подобрят в рамките на шест седмици.

    Стъпка 3: Предизвикателство – три дни – три дни почивка

    Добавете една храна/вещество обратно, като започнете с малка порция в първия ден. Ако изпитвате малко или никакви симптоми, удвоете порцията за втория ден, след това удвоете отново на третия ден. Спрете конкретното хранително предизвикателство, след което изчакайте още три дни в случай на забавени реакции. Записвайте симптомите ежедневно, за да идентифицирате моделите. Храните без симптоми стават „добре“ или „безопасни“ храни, но не яжте тази храна отново, докато всички хранителни предизвикателства не преминат. Храните, предизвикващи симптоми, остават в списъка за избягване, докато не бъдат повторно провокирани на по-късна дата. Следвайте същата процедура за три дни в/три дни почивка за всички други храни, които трябва да предизвикате.

    Съвети за навигиране в купена от магазина и приготвена от ресторант храна

    FARE съобщава, че повечето реакции на хранителна алергия възникват извън дома , да не говорим за случайно поглъщане на храни, предизвикващи непоносимост, така че предпазливостта и планирането са от първостепенно значение, за да се избегнат реакциите и да се сведат до минимум симптомите, предизвикани от храната.

    Поради риска от кръстосано замърсяване по време на производство или приготвяне в ресторанта, използвайте тези съвети, за да се насладите по-уверено на храната си:

    • Проверявайте внимателно етикетите. Съставките се променят често – без предупреждение – така че внимавайте, като проверявате редовно етикетите, дори тези, които смятате за „безопасни“. Първите осем алергена – мляко, соя, пшеница, фъстъци, ядки, риба, миди и яйца – трябва да бъдат изброени, но етикетите за кръстосано замърсяване като „може да съдържа“ или „произведено в съоръжение, което също обработва“ са доброволни.
    • Говорете с производителя. Производителите може да са в състояние да предоставят повече информация за риска от кръстосано замърсяване и практиките за обработка, отколкото етикетът.
    • Носете карта за хранителна алергия или непоносимост. Представете тази карта на сървърите в ресторантите, за да може главният готвач да бъде уведомен за храни, които трябва да избягвате, и да минимизира риска от симптоми.
    • Изберете кратки и прости списъци със съставки. По-кратките списъци на съставките означават, че ще можете по-лесно да определите източника на всякакви симптоми. Освен това по-опростените опаковани храни означават по-малко преработени съставки и често по-пълноценни, питателни храни.

    Алергиите се диагностицират по-лесно, защото включват IgE антитела. Хранителната непоносимост и чувствителност не са непосредствена животозастрашаваща, но могат да причинят значителни симптоми. За хранителна непоносимост елиминационната диета може да ви помогне да определите вашите индивидуални задействащи храни. С осведоменост, планиране и предпазливост можете да намалите шансовете си за консумация на алергени или задействащи храни, така че да се чувствате най-добре и да минимизирате симптомите.

    Средното време пред екрана в Съединените щати вече е над седем часа на ден – почти една трета от нашето будно време. В някои страни хората прекарват още повече време пред екрана, особено след пандемията и сред подрастващите и децата. В резултат на това много хора страдат от проблеми с очите и зрението.

    Ключови изводи:

    • Дигиталното напрежение на очите или синдромът на компютърното зрение е резултат от увеличеното време пред екрана. Упражненията за очите помагат за намаляване на симптомите и подобряване на зрението.
    • Упражненията за очи трябва да се изпълняват последователно и да включват някои, използвани от спортисти за подобряване на зрителната острота.
    • Упражненията за очи са жизненоважна част от здравето и благосъстоянието на нашите очи и зрение.

    Дигиталното напрежение на очите е нарастващ здравен проблем. Лечението включва очни упражнения, които се предписват и при други очни заболявания.

    Какво е дигитално напрежение на очите?

    Дигиталното напрежение на очите е известно като синдром на компютърното зрение (CVS), според Американската оптометрична асоциация. Името описва група проблеми с очите и зрението, причинени от взиране в цифрови екрани като телевизори, компютри, таблети, смартфони, електронни четци и други устройства.

    За съжаление повечето хора днес страдат от някакво ниво на напрежение на очите от използването на електронни устройства с екрани. Пандемията повлия и промени начина на живот на много хора и дигитално трансформира начина, по който работят, учат и играят.

    Използването на повече от две устройства наведнъж през един типичен ден изглежда увеличава рисковете от дигитално напрежение на очите, популярна техника, използвана от много хора, които работят у дома – включително автора на тази статия.

    Как да разпознаете напрежението в очите

    По-често децата изпитват намалено внимание, раздразнителност, сухота в очите, главоболие, болки във врата и раменете и лошо поведение като цяло.За повече информация посетете https://active-keto-gummies-official.top/bg/%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%bd%d1%8f-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d1%83-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5/ .

    Contents